Kalasatamassa huolestuttu jalankulkijoiden turvallisuudesta

on

Kalasatamassa asuva huolestunut pienen lapsen äiti kirjoitti Kalasataman Facebook-ryhmään viestin 15.8.2017. Lapselle oli tapahtunut vaaratilanne Kalasataman peruskoulun vieressä suojatiellä. Myös muut keskustelijat kertoivat havainnoistaan, autoilijoiden raskaasta kaasujalasta ja suojateistä piittaamattomuudesta. Osa raportoi asiasta eteenpäin eri tahoille, mm. liikenneturvallisuuskeskukselle.

Jotain sentään alkoi tapahtua.

”Arielinkadun ja Polariksenkadun risteykseen on tänään asennettu Välkky-suojatievaroitusvalot. Junonkadun risteykseen tulee myös kunhan sinne saadaan lisää tolppia. Myös koululaisista varoittava liikennemerkki tulossa.”

(Kommentti Facebook-keskustelussa 16.8.)

Polariksenkadun ja Arielinkadun risteys, jossa Välkky-suojatievaroitusvalot
Arielinkadun ja Polariksenkadun risteykseen asennettiin 16.8.2017 Välkky-suojatievaroitusvalot. Suojatien viivoitukset siitä vielä puuttuu.
Junonkadun ja Polariksenkadun risteys Kalasataman peruskoulun vieressä
Junonkadun ja Polariksenkadun risteys Kalasataman peruskoulun vieressä.
Capellan puistotien ja Leonkadun risteykseen asennettiin 17.8. suojatiekivetyksiä
Capellan puistotien ja Leonkadun risteykseen asennettiin 17.8. suojatiekivetyksiä.
Capellan puistotie Sörnäistenniemellä Kalasatamassa
16.8. lapsia juoksemassa Capellan puistotien yli Alepaan.
Suojatie Capellan puistotiellä Kalasatamassa
17.8. iltapäivällä suojatie Capellan puistotiellä. Suojatieviivoitus puuttuu vielä. Onkohan tämä riittävä keino alentamaan nopeuksia. Onneksi parkkipaikkoja ei ole tässä suojatien edessä lainkaan.

Suojateiden merkitys on syytä palauttaa kunniaan, jotta jokainen voi liikkua suojatiellä turvallisin mielin. Helsingin pysäköinnintarkastajat ja poliisi valvovat koulujen alkaessa tehostetusti, että suojatiesääntöjä noudatetaan.

Lasten liikenneturvallisuus vaatii kaikkien huomion. Tielläliikkujilta edellytetään lasten tehostettua huomioimista koulujen alkamispäivästä alkaen. Nopeudet on pidettävä rajoitusten mukaisina, huomio liikenteessä ja kännykät poissa käsistä.

Tärkeätä on myös huomioida, ettei pysäköi autoaan liian lähelle suojatietä, sillä se heikentää tiellä liikkuvien näkyvyyttä. Viiden metrin matkalle ennen suojatietä ei lain mukaan saa pysäköidä.

Ote Helsingin kaupungin artikkelista Suojatiet turvallisiksi elokuulta 2015.

Silti. Niin ärsyttävää kuin se onkin, jalankulkija ei voi koskaan luottaa siihen, että suojatie olisi turvallinen: suojatien eteen pysähtyneen auton takaa saattaa tulla toinen auto. Tällainen oli tilanne juuri alussa mainitussa Facebook-keskustelunavauksessa. Eräässä vanhassa YLEn jutussa liikenneopettaja on jopa sitä mieltä, että autoilijan ei aina kannata suojatien eteen pysähtyä: ”Liikenneopettaja: Suojatie voi olla jalankulkijalle giljotiini.

Ei Kalasataman Sörnäistenniemi silti mikään hurjastelualue ole. Tapaukset ovat harvinaisia. Capellan puistotietä kävellään ja pyöräillään usein Isoisänsillalle verkkaisesti koko kadun alueella eikä autoja näy missään. Sellaista liikennekulttuurin täällä soisi olevankin, mukavan verkkaista ja hiljaista. Muista sinäkin se, jos olet ratin takana.

Ja olkaahan varovaisia.

Junonkatu Acturuksenkatu risteys Kalasatama Sörnäistenniemi
Päiväkotilapsia ylittämässä Junonkatua Arcturuksenkadun risteyksessä 29.3.2017.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s